Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров даде почти 2-часово

...
Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров даде почти 2-часово
Коментари Харесай

Лавров: Западни страни гонят руски дипломати, защото САЩ ги притиска

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров даде почти 2-часово интервю за съветски медии, в което приказва по доста тематики, свързани с ползите на страната в чужбина и отношението ѝ към последните събития по света.

 

Може да има политическо решение за Нагорни Карабах

Според Лавров, това би трябвало да стане редом с реализацията на договореностите на място. 

" Политиците и дипломатите афишират договорености за преустановяване на огъня. За това всичко да е сполучливо, военните съгласуват на място какви съответни ограничения би трябвало да се подхващат, по какъв начин да се следи обективно по какъв метод се съблюдава режимът на преустановяване на огъня от двете страни " сподели министърът.

Той заяви, че към този момент е уведомил Баку и Ереван за нуждата от среща по линия на министерствата на отбраната за разработване на механизъм за верификация на примирето.



" Основното ни обръщение е, че въпреки всичко е належащо незабавно да се срещнат по линията на военните и да съгласуват механизма на надзор на прекратяването на огъня, за който се приказва в нашия документ, и който към този момент никой даже не е почнал да разисква. Само преди половин час, когато ми се обади азербайджанският външен министър, препотвърдих съответните сигнали. Такъв сигнал насочваме и към нашите арменски сътрудници. Смятам, че това в този момент е ключ към стабилно преустановяване на огъня ", означи дипломатът.

Лавров счита, че също така в Карабах би трябвало да има миротворци и съветски наблюдаващи, само че последната дума ще е на страните по спора.

" Не сме сългасни с позицията на Турция и която изрече президентът на Азербайджан Алиев - за възможно военно решение на конфликта (...) За страдание, Турция удостовери, че ще поддържа всевъзможни дейности на Азербайджан (...) Ние въпреки всичко отстояваме своята позиция, че спокойно контролиране освен е допустимо, само че и остава единственият метод (...) Ако няма дълготрайно политическо единодушие в Карабах, военните решения на място ще са несъстоятелни ", добави Лавров и описа, че президентът Путин му е звънял два пъти по време на траялите съвсем цяла нощ договаряния с външните министри на Азербайджан и Армения.

 

Не сме казвали, че Турция е стратегически съдружник

Външният министър съобщи, че Русия в никакъв случай не е  казвала, че Турция ѝ е стратегически съдружник, защото ѝ е сътрудник.

" В доста области това партньорство има стратегически темперамент и в действителност - работим в Сирия, стараем се да помогнем при регулирането на рецесията в Либия. Турция също се стреми да прокарва своите ползи в района ", изясни той.

Що се отнася до решението на Анкара да трансформира още веднъж истанбулската църква  " Св.София " в джамия, Москва признава правото ѝ да дефинира параметрите за потребление на храма, само че наложително с отчитане на статута ѝ на обект в листата с културното завещание на ЮНЕСКО.

" Турските сътрудници ни увериха, че всичко, обвързвано с православната просвета, ще остане отворено за достъп на гости, туристи, поклонници. Нека забележим по какъв начин това ще се осъществя на процедура, тъй като съответните механически ограничения още не са приложени ", сподели Лавров.

 

Москва не е длъжна да се регистрира пред Евросъюза

Лавров подсети, че Русия не е длъжна да се регистрира пред Брюксел за дейностите си, защото си има своя конституция и закони. Според него, положителни връзки сред Русия и Европейски Съюз надали ще има в близко бъдеще, само че Москва е подготвена да ги възобнови на равноправна основа.

" Икономическите ползи би трябвало да се запазят. Икономическите оператори би трябвало сами да решат кое им е преференциално. Но да бягаме и да се унижаваме - това е под нашето достолепие (...) Заявяват ни, че не сме дорасли да бъдем геополитически сътрудници на Евросъюза, както направи неотдавна Урсула фон дер Лайен (...) Що се отнася до рационалните връзки... Всичко, отнасящо се до разсъдъка, в този момент, за жалост, предстои на разбор по тази страна нашия разговор и доста се надявам, че там разсъдъкът ще надделее. Засега не виждаме това ", сподели Лавров и акцентира, че Европейски Съюз не може да се оправи с русофобските малцинства и блокира развиването на връзките.

Той означи, че в това време ред близки до немското държавно управление анализатори и политолоци оферират отричане от стратегическите замисли по повод партньорствата с русия. " Това приказва за смяна в настроенията на ръководещия хайлайф. Ще забележим по какъв начин това ще се претвори в практическа политика, само че към този момент практическата политика на водачите на Европейски Съюз, в това число Франция и Германия, за жалост, не е доста оптимистична ", сподели външният министър на Русия.

Той подсети, че преди ден е беседва с посланик №1 на Европейски Съюз Жозеп борел, който " като умел човек, прелестно схваща, че без Русия доста мъчно ще се решат доста въпроси, които интересуват Европейски Съюз ".

 

Москва ще отвърне огледално на глобите от Европейски Съюз

" Трябва да престанем и ние към този момент преставаме да съдим за себе си по оценките, които ни дава Западът или обособени западни страни (...) Имаме си конституция, има органи на властта и съветски народ, които вземат решение (...) Това е ", разяснява той глобите против страната от страна на Евросъюза.

Лавров акцентира обаче, че Москва във всеки случай, ще отговори огледално на глобите поради обстановката с опозиционния водач Алексей Навални.

" Германците не се канят да ни дадат каквито и да е обстоятелства, без значение от всички международно-правни отговорности. Отговаряме огледално - да това е дипломатическа процедура, само че това е и дипломатически отговор ", сподели той.

 

За отравянето на Алексей Навални

" Ще настояваме немските сътрудници да уважат своите интернационалните отговорности, произлизащи от конвенцията за правна помощ от 1959 година и нейните протоколи. Не толкоз от дълго време чухме от устите на публични представители за това, че ние имаме данни, че Навални работи с Централно разузнавателно управление на САЩ. И незабавно юрист на Навални изиска да потвърдим тези публикувани сведения. А когато ние молим да потвърдят съществуване на незаконен състав при станалото с Навални, когато молим германците да покажат какво са разкрили при анализите, ни споделят: " Вие какво, не ни ли вярвате? ". И още: " Не можем да ви дадем това (данните от анализите), тъй като пациентът би трябвало да даде единодушие, а той не дава ", сподели Лавров.

 

Русия поддържа конституционни промени в Беларус

" Убеден съм, че нашата линия на поддръжка на конституционна промяна, която първо бе препоръчана от президента Лукашенко, и която виждаме като добър мотив и опция за започване на общонационален разговор с всички политически сили в страната, в този момент е най-оптималната линия ", означи Лавров. 

Що се отнася до това дали Москва има авариен вид, при положение на промяна на властта в Минск, той сподели: " Разбира се, би трябвало да гледаме картината по всички посоки, обкръжаващи Руската федерация, най-много у страни, които са близки съдружници. Дълги години, епохи, живяхме в една държава и не би трябвало да се държим като американците. С това не мога да се съглася - те се държат доста жестоко, невъзпитано и безпардонно ".

 

Русия ще работи с който и да бъде определен за президент на САЩ 

Това е приципната позиция на Москва. " Путин сподели, че ще работим с този президент, с тази администрация, която получи поддръжката на американския народ (...) Няма какво да се трансформира в това. Друго нещо е, че евентуално изгубилата страна ще ни упрекна, тъй като и републиканската, и демократическата партии към този момент декларират, че руснаците желаят да възкачат на власт техния съперник. Но в още едно може да сме уверени - че обстановката в нашите връзки няма да се промени съществено - може да има някои нюанси ", разясни Лавров.



За изгонването на съветски дипломати

Решенията на Запад за изпъждане на съветски дипломати (най-пресният случай е от края на септември, когато България разгласи за личност нон-грата двама чиновници на съветското посолство поради шпионаж) са русофобски трендове, счита Лавров.

" Те отразяват неустойчивост на русофобски трендове, които американците се пробват да насадят в Европа и по всякакъв начин откъсват Европа и от съветския газ, и от съветската военна продукция, и от доста други неща. И всичко това желаят да заменят със свои артикули, които ще бъдат по-скъпи, само че както се споделя, въпреки това страните, които се съгласят на тази договорка, ще живеят по-спокойно - американците няма да ги тормозят доста. Но до някое време - по-късно вероятно ще ги притиснат с нова мощ ", съобщи Лавров.

 

За договорите за стратегическите оръжия

Според външния министър, изказванията на Съединени американски щати за реализирани договорености с Русия за съглашение за стратегическите нападателни оръжия  ( СНВ-3) са нечистоплътни, защото той не вижда вероятност за продължение на действието на този документ. Но Москва е подготвена да включи 2 от 5-те нови оръжия в новия контракт.

" Американците, надалеч не с дипломатически способи, намерено приказват, че Русия би трябвало да им помогне да санкционират Китай, да принуждават Китай да се разоръжи или да замрази своите въоръжения. Спекулират безпардонно (...) Наскоро техен представител (на САЩ) направи изказване: Русия ни подкрепя, стигнахме до съглашение за президентските избори в Съединени американски щати за това, че замразяваме всички нуклеарни бойни глави и Русия доста желае и Китай да се причисли към това. Вижте, доста е нечистоплътно ", сподели Лавров.

Той акцентира, че в случай че Вашингтон желае да включи тактическите нуклеарни оръжия в контракта с Москва, първо би трябвало да си прибере тези ракети от териториите на страните от НАТО.

СНВ-3 остана единственият настоящ контракт от този жанр сред Съединени американски щати и Русия. Той изтича на 5 февруари 2021 година Путин предложи да се удължи действието му с 5 години без предварителни условия, а Съединени американски щати упорстват в него да бъде включен Китай, което Пекин отхвърля като концепция.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР